Кунжутне масло має тисячолітню традицію, використовувалося єгиптянами як ліки ще 1500 р. до н.е. та асоціювалося з безсмертям. Воно складається з тригліцеридів, легкої ненасиченої олеїнової кислоти (35-48%), лінолевої кислоти (37-48%), крім того близько 10% насичених жирних кислот: стеаринової (4-6%), пальмітинової (7-8%), і навіть міристинової (близько 0,1%), арахиновой (до 1,0%) лигноцериновой кислот (йодне число 110) фитостерин, сезамін (хлороформ), сезамол, сезамолін, вітамін Е, самол, багате макроелементами (особливо кальцієм).
Вживання кунжутного масла діє при різних легеневих захворюваннях, задишці, сухому кашлі, астмі. Допомагає при хворобах серця, печінки, підшлункової залози, при шлунково-кишкових кольках, нефриті, пієлонефриті, нирковокам