Про лікувальні властивості олії гарбуза, яку отримують із насіння рослини, відомо здавна. Зокрема, в Австрії - країні, де розпочали її ручне виробництво, – олію цінували настільки, що навіть був виданий спеціальний указ про те, що ця олія має застосуватися винятково як лікарський засіб і продаватися тільки в аптекарських крамницях. Також на цінність гарбузової олії вказувала її вартість: у середньовічній Європі 200 мл прирівнювалися до вартості масивної золотої обручки.
Гарбузова олія має протизапальну, ранозагоювальну дію, нормалізує кислотність шлункового соку, тому досить ефективна як профілактичний та лікувальний засіб за таких захворювань, як гастрит, езофагіт, виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, коліт, ентероколіт, гастродуоденіт. Завдяки високому вмісту вітамінів А та Е вона сприяє поліпшенню зору, має імуностимулювальні властивості, поліпшує функціонування жіночої та чоловічої статевої системи. Крім того, гарбузова олія вирізняється досить багатим мінеральним складом (понад 50 макро- і мікроелементів). Зокрема, багато в ній цинку й магнію. Як відомо, достатній уміст цинку в організмі забезпечує повноцінний розвиток і роботу мозку та опорно-рухового апарату. Магній, як і цинк, бере участь у виробленні організмом інсуліну, регулює діяльність нервової, м