Розторопша є цінним дієтичним продуктом та лікарським засобом, що застосовується в народній медицині.
Цілюща дія:
посилює секреторну та рухову функцію шлунково-кишкового тракту, усуває запори,
очищує організм від шлаків,
знижує рівень вмісту цукру в крові;
запобігає пошкодженню печінки токсичними речовинами та сприяє відновленню функції хворого органу, будучи ефективним гепатопротектором;
виявляє противиразкову дію та сприяє загоєнню виразок;
захищає організм від дії хімічних і фізичних факторів, що провокують розвиток пухлин, володіючи потужною антиоксидантною та антимутагенною дією;
підвищує опірність організму, посилює імунітет;
виявляє протизапальну, епітелізуючу, ранозагоювальну, дію;
має антисклеротичним ефектом.
Масло розторопші багате на жиророзчинні вітаміни A, D, E, F, особливо багато в ньому вітаміну Е, який застосовується при порушенні функції статевих залоз у чоловіків і жінок, псоріазі, ламкості капілярів, та багатьох інших захворюваннях.
Помічено позитивний вплив розторопші протягом дисбактеріозу.
Застосування:
У процесі відвикання від алкоголю чи наркотиків;
Для усунення побічних ефектів прийому ліків, що діють на печінку;
Після проходження курсу хіміо- або променевої терапії;
у процесі одужання після лікування захворювань печінки;
У гомеопатії при захворюваннях печінки, жовчного міхура, селезінки.У дерматології рекомендують внутрішньо при багатьох дерматозах, у тому числі при алергічних захворюваннях шкіри, облисіння, вітіліго, псоріазі, червоному плоскому лишаї, вугре та ін;
Має особливу властивість, що дозволяє використовувати його як протиалергічний засіб. Пригнічує процес вироблення в організмі гістамінів, пов